Gyalogolj helyes technikával! Túl egyszerűnek hangzik?! Az is, egyszerű, de nagyszerű, ha jól csinálod!

A legtöbben azt hiszik, bonyolult és nehéz dolgokat kell csinálnunk ahhoz, hogy valami változzon…

Mi lenne, ha egyszerűen helyes járástechnikával könnyedén áramolva élnénk az életünket?!

Ez maga az integrált FASCIA tréning. Az elasztikus járás technikája, amivel karban tudod magad tartani.

A fascia egy elasztikus neuromiofasciális (ideg-, izom-, kötőszöveti) rendszer a testben, amiben a sejtek élni tudnak. Egy látható, kollagén alapú szövet, ami ellenáll a húzóerőnek.

A fascia véd és tartást ad, hogy feszültségmentesen, energikusan éljük az életünket.

Ha megfelelően elasztikus, akkor az energia tárolására, azaz megnyúlásra és elasztikus visszaugrásra képes.

„A fascia a mozgás/stabilitás egyenletének hiányzó eleme” – mondja Tom Myers az Anatomy Trains könyv szerzője. Myers az elsők között volt, akik a fasciával komolyabban foglalkozni kezdtek és elkezdték vizsgálni és megérteni a mozgásszervi problémák holisztikus mivoltát.

Az elasztikusság azért fontos, hogy a sérülések kivédése mellett hatékonyan, a lehető legkisebb energiabefektetéssel tudjunk mozogni a hétköznapokban is. A repetitív, ciklikus emberi mozgások, mint például a járás és a futás, ezt a beépített elasztikus rendszert használják a testben. Járáskor például a talpi fascia és az Achilles-ín dobja előre a sarokcsontot, és a comb oldalában található iliotibiális szalag pedig a medencét húzza jobbra-balra…

Tensegritás: a terhelés elosztása

A testünk nem koncentrálja a terhelést egy pontra. Épp ellenkezőleg, ezt igyekszik elkerülni. A fasciális hálózat az egész testre kiterjedő, feszültség- és terheléselosztó rendszerként működik. A helyes mozgásmintákra is igaz, hogy a terhelés a lehető legegyenletesebben oszlik el a testben. Ha valahol feszültség keletkezik, az gyakran azt jelzi, hogy egy adott pontra túl sok terhelés jut.

IFT – Integrált fascia tréning célja:

Tanítsuk meg újra az idegrendszerünket és izmainkat arra, hogy szét tudja tolni a csontjainkat, visszaállítsa a lordózisainkat, és kifeszítse a kötőszöveti hálót annak érdekében, hogy amikor funkcionálisan gyakorlunk (többek közt járunk), minimális izommunkát kelljen csak használnunk, és a fascia elasztikus energiáját tudjuk használni.

Ha esetleg a már kialakult rossz minták, degenerációk miatt már nem tudja a test felvenni a „tensegrity” modellt, akkor NMPT órán megnézzük, teszteljük a tested, hol és hogyan kompenzál. Majd megmutatjuk az idegrendszerednek, hogyan tud természetesen jól működni.

Ha ezt jól megtanuljuk, akkor maga a mozgás lesz az egészséget fenntartó rendszer, ami állandóan stretchinget gyakorol a szövetre. A szöveti vízháztartást szabályozza, elkerüli a letapadásokat.

A fizikai és pszichés terhelés miatt sajnos nem így éljük, mert benne maradunk a feszült állapotban, és nem tudjuk kifeszíteni a hálónkat. Innentől kezdve kialakul a rossz idegrendszeri lefutási irány, ami ízületi kompenzációhoz, majd degenerációhoz vezet. A sérült fascián hegek keletkezhetnek, és ezek a területek szintén alkalmatlanok lesznek az optimális mozgásra.

Tehát újra kell programozni a rendszert 🙂

Hatással lesz a hormonháztartásra, anyagcserére és a pszichére is.

A technika megfelelő (újra) oktatás mellett egy önfenntartó javulási folyamatot eredményezhet, így jelentősége óriási! Vidd magaddal, és indulj el a fejlődés útján!

Az integrált fascia tréning a szabadban zajlik. Vékonytalpú cipőben, mindenféle szabad mozgást zavaró tényező nélkül.. (Pl. se táska, se teli zsebek. Papírzsepi és 1 db (kocsi)kulcs lehet nálad. Esetleg övtáskában mobil. Folyadékot is a kocsiban hagyjuk a tréning ideje alatt.

Hogyan? Nézd meg ezt a videót… Hogyan melegíts és nyújts? Csak pár perc!